Mâncarea și somnul sunt foarte legate. Aceste două elemente se influențează reciproc extrem de mult. Asta înseamnă că tot ce mănâncă sau bea un bebeluș, când și cât este hrănit un copil în timpul zilei îi influențează somnul de noapte și viceversa.

Din acest motiv specialisti de somn ca Dr. Weissbluth consideră igiena somnului un fel de dieta.

“o rutină conștientă pentru somn constă în tabieturi speciale de pregătire de somn care ne ajută să adormim ținând cont de ceasul nostru biologic, de nevoile și bioritmurile noastre naturale pentru a avea o odihnă sănătoasă și bună.”

Dr. Weissbluth mai crede că:

„privarea de somn este la fel de nesănătoasă ca și hrănirea copilului cu o dietă deficitară din punct de vedere nutrițional” (junk food).

Deoarece cu toții trebuie să învățăm sau să exersăm adormirea și liniștirea înainte de somn chiar și la vârste mai înaintate, m-am gândit la câteva „rețete” utile care ne-ar putea ajuta să ne pregătim pentru un somn mai bun.

Pentru un nou-născut de exemplu, principalul aliment pentru somn este, bineînțeles, laptele (matern sau lapte praf).

Principalele reguli de hrănire a unui bebeluș nou-născut sunt:

  • Încercați să hrăniți nou-născutul mai mult în timpul zilei decât în timpul nopții, pentru ca acesta să facă încet diferența între zi (=activitate) și noapte (mai mult somn) și încercați să nu îl hrăniți mai des decât la fiecare 3 ore, dacă este posibil.
  • Încercați să nu hrăniți bebelușul chiar înainte de somn, ci mai degrabă după somn sau după o pauză de 10 minute, pentru ca acesta să nu dezvolte o asociere puternică între lapte și somn.
  • Dacă bebelușul dvs. adoarme la scurt timp după ce ați început să-l hrăniți, încercați să-l țineți treaz – gâdilați pe mânuțe, puneți-l în poziție verticală pentru a-l ajuta să râgâie, schimbați-i scutecul sau orice alte trucuri pentru ca acesta să primească o masă completă, dacă este posibil. Acest lucru îi va ajuta să doarmă o perioadă mai lungă după hrănire.
  • Laptele matern are două părți importante: laptele anterior, care este mai hidratant, și laptele posterior, care este mai gras și ajută copilul să crească și să doarmă mai bine. Prin urmare, este important ca bebelușul să fie hrănit cel puțin 15-20 de minute la fiecare sân, pentru ca el să poată ajunge și la partea grasă a laptelui.
  • Țineți întotdeauna evidența creșterii în greutate a nou-născutului, care ar trebui să fie de aproximativ 150g/săptămână.
  • Verificați întotdeauna dacă în familie au fost cazuri de alergii sau intoleranțe la proteina din lapte și mai ales observați cum reacționează bebelușul dvs. la acestea.

Pentru un bebeluș cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 luni, laptele rămâne principalul aliment pentru somn și majoritatea regulilor pentru nou-născuți sunt încă valabile. Singura diferență este că intervalul de timp dintre mese ar trebui să se extindă la cel puțin 4 ore.

Organizația Mondială a Sănătății și Academia Americană de Pediatrie recomandă hrănirea bebelușului exclusiv cu lapte până la vârsta de 6 luni, dar puteți discuta și cu medicul pediatru pentru a afla care este momentul potrivit pentru a introduce hrana solidă în dieta bebelușului dvs.

Din momentul în care începeți să îi dați bebelușului dvs. alimente solide, structura și rutina de hrănire pot lua o altă formă și turnură. Citiți și acest articol pentru câteva recomandări de hrănire a bebelușilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni.

Programări telefonice

Luni - Vineri: 9 - 14 (CET/GMT+2)
Sâmbăta: doar pentru clienții curenți
Duminica: timp pentru familie